ניית דירה היא צעד משמעותי מאוד בחיים. זהו צעד שמהווה התגשמות של חלום מצד אחד אולם זהו גם צעד מורכב שמחייב תשומת לב לפרטים רבים. במאמר זה נפרט על קניית דירות חדשות מקבלן, על משמעות החתימה, מימון והוצאות.
משמעות החתימה
כאשר חותמים על חוזה עם קבלן, חשוב לזכור שמדובר בהסכם מחייב. במידה ולאחר החתימה מבקשים לסגת ממנה, לבטל אותה או לערוך שינויים כלשהם הנושא עשוי להיתקל בקשיים ולעיתים להיות כרוך בתשלום נוסף או אפילו בקנס כספי משמעותי.
בהקשר זה כדאי לדעת שישנם מסמכים מוקדמים יותר שמשמעותם המשפטית קרובה מאוד למשמעות של חוזה רגיל. לכן, גם כאשר מתבקשים לחתום עליהם הרי שמדובר על חתימה בעלת משמעות משפטית ולא מומלץ לעשות כן בטרם בטוחים שמדובר על עסקה שמתאימה לכם.
מסמכים מסוג זה, שמקובלים בלא מעט פרויקטים חדשים הם זיכרון דברים ובקשת רכישה. זיכרון דברים, כך קבע בית המשפט בכמה הזדמנויות, יכול להיחשב ממש לחוזה כאשר מתקיימים בו היבטים משפטיים מסוימים. בקשת רכישה, לעומת זאת, היא מסמך שמהווה סוג של התחייבות עבור הרוכש לבצע את הרכישה למרות שאין הוא חוזה ממש.
דואגים למימון מספיק
אחרי שמבינים את משמעות החוזה וחשיבות הסעיפים השונים שבו (החל מהמפרט הטכני, דרך מועד מסירת המפתח וכלה בתנאי התשלום) נעבור לנושא חשוב לא פחות – המימון.
מכיוון שמרבית האנשים זקוקים בשלב זה או אחר למשכנתא או הלוואה, ניתן להיכנס לעסקה בלב שקט רק לאחר שהתקבל אישור למשכנתא מהבנק. יש לשים לב לכך שסכום המשכנתא ביחד עם ההון העצמי הנדרש יכסו לא רק את מחיר הדירה נטו אלא גם את כל ההוצאות הנלוות שמסביב (כגון אביזרים לאמבטיה ולשאר הבית, קרמיקות, חברת הובלות דירה ועוד) – הוצאות שיכולות להיות משמעותיות מאוד.
בין ההוצאות שיש לקחת בחשבון:
- מס רכישה – יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים ואף יותר, במידה ואין פטור ובכפוף למחיר הדירה.
- שכר עו"ד לקבלן – גם מי שבוחר שלא להיעזר בייעוץ משפטי יצטרך להשתתף במימון שכר הטרחה של עורך הדין של הקבלן.
- כמו כן, יש להשאיר מימון לצורך רכישת רהיטי יוקרה ,מכשירי חשמל במידת הצורך וכדומה.