ירושלים, מסביבה המון חומות, אך גם הרבה מגדלים. לאורך ההיסטוריה והדורות הוקמו על ידי שליטי העיר השונים מגדלים גבוהים ומרשימים, אשר נועדו לצרכי הגנה ולהצגת כוחם ועושרם. למעשה, מסורת בניית המגדלים בעיר התחילה עוד בימי התנ"ך, וממשיכה עד ימינו בעשור השני של שנות האלפיים במסגרת פרוייקטים חדשים בירושלים הכוללים בנייה איכותית לגובה.
בונים כבר בתנ"ך
כאמור, בנייתם של מגדלים בירושלים הייתה נהוגה כבר בימי התנ"ך. בייחוד היא מיוחסת למלך עוזיהו שעליו נכתב "ויבן עוזיהו מגדלים בירושלים", ושספרי המקרא מתארים את פועליו כמרשימים ומקיפים. מגדל חשוב נוסף המיוחס בשל שמו בטעות לימי התנ"ך, הינו מגדל המלך דוד אשר מזוהה כאחד מסמליה הבולטים של העיר. ואולם, בפועל מדובר במצודת שמירה שנבנתה אלפי שנים לאחר מותו על ידי המלך הורדוס, שבהמשך שימשה כנקודת המעוז האחרונה שעמדה כנגד מתקפת הרומאים. לאחר מכן שימש המגדל שליטים שונים, ביניהם הרומאים, הצלבנים והערבים, כשכל שליט הגדיל ושדרג את המגדל בהתאם לתרבותו וצרכיו. כיום המבנה מהווה מוזיאון המספר את תולדותיה של העיר.
מגדלים עתיקים בירושלים המשויכים לתולדות עם ישראל
מלבד מגדל דוד קיימים בירושלים עוד מגדלים עתיקים נוספים המשויכים לתולדות עם ישראל. ראשית יש להזכיר את "המגדל הישראלי" – שם שניתן למגדל שער בחומות העיר העתיקה ברובע היהודי, אשר נבנה בימי בית ראשון מאבני גוויל ומתנשא לגובה של 8 מטרים. יש המייחסים אותו למלך חזקיהו ולמאבקו כנגד המלך האשורי סנחריב. ליד המגדל הישראלי עומד מגדל יפהפה נוסף המכונה המגדל החשמונאי, אשר נבנה מאבני גזית כחלק מחומת הגנה על ידי החשמונאים.
מגדלים בירושלים שהוקמו לאורך ההיסטוריה על ידי שליטים וכובשים שונים
כמו בימינו, גם בעבר הייתה ירושלים עיר אסטרטגית חשובה, וכל כובש ששלט בה דאג לבצרה ולפארה במגדלים מרשימים. כך לדוגמא, המוסלמים פארו את העיר במגדלי וצריחי מסגדיהם, ואחריהם הכובשים הצלבנים מיהרו לבנות כנסיות בעלות מגדלים גבוהים עוד יותר שידגישו את עליונותם בעיר הקודש. מבין מגדלים אלו יש לציין את מגדל טנקרד הצלבני הקרוי על שם מנהיג שכונה גם מלך הגליל. למעשה, מדובר במגדל שנבנה בימי השלטון המוסלמי תחת השם קסר אל ג'לוד, כלומר מגדל גוליית. גם בתקופות מאוחרות יותר נבנו כמובן מגדלים רבים בעיר, כמו מגדל הפעמונים בבית החולים – אוגוסטה ויקטוריה שנבנה על ידי וילהלם השני קיסר גרמניה.
בנית מגדלים בימינו
מסורת בניית המגדלים נמשכת גם היום בירושלים, בעיקר בכדי לספק מענה לאנשים המחפשים דירות למכירה בירושלים. בין המגדלים השונים המוכרים בעיר יש לציין את מגדלי הולילנד ובניין ימק"א, כמו כן האחים חסיד עם פרוייקטים חדשים בירושלים, המגדל בגני ציון, מגדלי ציון בארנונה, וזאת בנוסף על עוד פרויקטים רבים שאושרו לאחרונה ונמצאים בהליכי תכנון ובנייה.